Pit Butidžidž pomutio izborne planove favoritima

Piter Pit Montgomeri Butidžidž rođen je 19. januara 1982. godine u Južnom Bendu u Indijani, gde je bio gradonačelnik u poslednjih 8 godina.

Diplomirao je na prestižnom američkom Univerzitetu Harvard, a pohađao je i britanski Oksford.

Radio je kao stručni konsultant firme Mekenzi, na primer i najmlađi je gradonačelnik u kategoriji gradova sa 100 000 stanovnika.

Ima rang pukovnika, bio je angažovan u Avganistanu 2014. gde je nagrađen medaljom zahvalnosti.

Bio je aktivan u političkoj kampanji kandidata za predsedničke izbore Džona Kerija.

Postao je prva javno deklarisana osoba iz redova LGBT populacije.

2000. godine je dobio prvu nagradu na konkursu "Profili u hrabrosti" koju organizuje Fondacija Džon Kenedi, a tema nagrađenog rada bili su integritet i politička hrabrost Bernija Sandersa iz Vermonta, jednog od dva nezavisna političara u Kongresu.

Sanders je sada njegov najveći konkurent u trci za kandidata Demokratske partije na predsedničkim izborima.

"Naša kampanja seli se u Nevadu, i Južnu Karolinu, i pozdravljamo sve nove saveznike koji žele da nam se priključe. Idemo napred jer znamo da je ovo naša šansa, naša jedina šansa", navodi Pit Butidžidž.

Podržao ga je oskarovac Kevin Kostner.

"Verujte, Pit nije samo čovek koji razume kako nas svet gleda, već i kakva će biti istorija. Nije moje da vam govorim šta treba da uradite sa ovom šansom. Samo vas pozivam da čujete i vidite ono što ja čujem", kaže Kostner.

U predsedničku kampanju Pit Butidžidž je krenuo prošlog proleća.

Pobedio je na stranačkim izborima u Ajovi, prvoj državi gde Demokrate glasaju, koja se do sada pokazala presudnom za izbor kandidata za predsedničke izbore.

Krajem 2007. senator Barak Obama osvojio je srca građana Ajove, a naredne godine izabran je za predsednika. 

Glasanje na "Super utorak" koje će se održati 3. marta biće ključni pokazatelj koga će koja stranka nominovati, a za Pita Butidžidža prilika da proceni svoje šanse na izborima u novembru.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike