Pirot: Umetnička dela iz fabrike „Prvi maj“ izložena u gradu

Slike, mozaici, skulpture najpoznatijih svetskih i Jugoslovenskih umetnika: Ćelića, Popovića, Džamonje …nekada u parkovima i proizvodnim halama – sada u gradskoj Galeriji.

Uživanje za ljubitelje umetnosti, za "Prvomajce" nostalgija i sećanje na vreme kada je njihova fabrika bila oaza mira i lepote i čudo koje su svi želeli da vide.

"Mi smo imali preko 100 hiljada posetilaca godišnje. – Čemu su se divili? -Svemu! I svi se pitaju da li je moguće ovako nešto u našoj zemlji. To je bila fabrika snova", kaže Siniša Najdanović, bivši radnik "Prvog Maja", a Božana Veljić dodaje: "Jeste bilo "čudo" i imali smo mnogo umetničkih dela. Na sreću, bila sam i zadužena da primam sve te umetnike i da im budem domaćica za vreme izrade tapiserija ili mozaika koji su bili na zidovima Prvog Maja."

Nakon privatizacija – kada su radnici ostajali bez posla, teško je bilo sačuvati umetnička dela. Grad ih je otkupio, tačnije, ono što je preostalo. Jer prema prvom popisu od pre 15 godina, zbirka je imala 182 dela, sada gotovo upola manje.

"Ovo što imamo pred nama je ukupno 45 slika, crteža i grafika, 25 skulptura i 10 mozaika. To predstavlja jedan presek umetnosti druge polovine 20. veka, u pitanju su različiti stilovi. A nama je ovo dragocena zbirka koja će biti deo Galerijskog fonda", navodi Radmila Vlatković, direktorka Galerije"Čedomir Krstić" u Pirotu.

Dve izložene tapiserije su po nacrtu umetnika radile pirotske tkalje, a posebnu vrednost predstavljaju i skulpture – 3 već krase centar grada. Kada budu postavljena i ostala umetnička dela, Pirot će dobiti jedinstvenu galeriju na otvorenom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike