Piloti Lufthanze od sutra ponovo u štrajku

Najava nove obustave rada dolazi nakon prošlonedeljnog štrajka pilota koji je primorao Lufthanzu na otkazivanje stotina letova.

Sindikat letačkog osoblja "Vereinigung Cockpit", koji okuplja više od 5.000 pilota, saopštio je da će piloti na putničkim linijama štrajkovati u sredu i četvrtak, a oni na teretnim letovima od srede do petka.

Piloti zahtevaju povećanje plata od 5,5 odsto ove godine i automatsko usklađivanje primanja sa inflacijom u narednom periodu, navodi Rojters.

Lufthanza je saopštila ranije da će zahtevi snidikata povećati trškove za osoblje za oko 40 odsto (oko 900 miliona evra) u naredne dve godine.

Nemačka avio-kompanija je ponudila ukupno 900 evra povišice osnovne plate mesečno u dve faze tokom 18 meseci, što bi, kako je navedeno, rezultiralo sa preko 18 odsto većom platom za poslove početnika i pet odsto za više pozicije.

Kako napominje britanska agencija, zahtevi sindikata podudaraju se sa rastom cena energenata i hrane i dolaze u trenutku kada je inflacija u Nemačkoj porasla na najviši nivo u poslednjih 50 godina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike