Petoro Palestinca poginula u protestima na granici Gaze

U protestima na granici pojasa Gaze i Izraela poginulo je danas petoro Palestinaca, a oko 50 je ranjeno bojevom municijom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Oko 1.000 Palestinaca učestvovalo je u protestima koji se uglavnom održavaju jednom nedeljno, petkom, još od kraja marta.

Palestinci protestuju protiv egipatske i izraelske blokade Gaze uvedene još 2007. godine nakon što je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast, pobedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu.

Od početka tih protesta izraelskom bojevom municijom ubijeno je više od 180 Palestinaca, a na hiljade ih je ranjeno.

Danas su demonstrani bacali eksplozivne naprave prema vojnicima raspoređenim s druge strane granične ograde. Vojnici su ih rasterivali metodama za rasturanje nereda i bojevim mecima dok su pokušavali da oštete ogradu.

U međuvremenu je libanski list Al Akbar objavio da je Hamas primio pismo zamenika izaslanika UN za Bliski istok Džejmsa Mekgoldrika u kome se navode uslovi za olakšanje životnih uslova u pojasu Gaze kako bi se sprečila dalja napestost.

Sudeći po tom izveštaju Izrael zahteva zamrzavanje protesta kraj granice nazvanih „Marš povratka“ jer demonstranti traže i povratak palestinskih izbeglica i njihovih potomaka na sadašnju izraelsku teritoriju.

Izrael uz to zahteva obustavljanje svih pokušaja da se pređe granica, puste zapaljivi baloni i zmajevi preko nje i povratak na uslove prekida vatre kojim je okončan rat s Hamasom 2014. godine.

Hamas za uzvrat traži povećanje snabdevanja strujom pojasa Gaze i rešenje za problem nestašice.

Osim toga traži proširenje ribolovne zone i neograničen ulazak dobara u Gazu, izvoz robe i izraelske radne dozvole za oko 5.000 stanovnika Gaze.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike