Petković: Zabrana ulaska ekipi RTS-a – samovolja i kršenje ljudskih prava

U saopštenju Kancelarije za KiM koje potpisuje Petar Petković navodi se da je neosnovano je i licemerno obrazloženje Prištine da novinarima RTS-a ne dozvoli ulaz na teritoriju KiM jer "nisu poslali zahtev preko oficira za vezu" s obzirom na to da se ni u jednom jedinom dokumentu ne navodi da su mediji dužni ili obavezni da svoju posetu pokrajini najavljuju, ni Beogradu ni Prištini, niti su shodno tome, propisani bilo kakvi rokovi.

"O najnovijim potezima Prištine i zabrani ekipi emisije ‘Pravo na sutra’ da izveštavaju sa KiM obavestio sam i Brisel i očekujem promptnu reakciju u zaštiti prava medija na slobodno izveštavanje i slobodu kretanja, što su osnovne civilizacijske vrednosti i demokratski postulati na kojima počiva i sama Evropska unija", istakao je Petković.

Kako je napomenuo, medijima se mora omogućiti da nesmetano, bez zastrašivanja, pritisaka i bilo čije samovolje obavljaju svoju profesiju u cilju istinitog informisanja javnosti.

Prem Petkovićevim rečima, Priština pokušava da uvede novu praksu zabrana i zastrašivanja, posebno medijskih radnika u pokušaju da spreči da istina sa Kosova i Metohije dopre do što većeg broja ljudi.

"Ali, to je jalov poduhvat, jer istina uvek nađe put i nikakve rampe tu ne mogu da im pomognu", zaključuje se u saopštenju direktora Kancalarije za KiM.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар