Petković za RTS: Razgovori sa Aljbinom Kurtijem su „čudo neviđeno“

Druga runda dijaloga Beogada i Prištine na najvišem političkom nivou završena je juče bez pomaka. 

U razgovorima u Briselu učestvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Petar Petković je rekao da je je predsednik Aleksandar Vučić je od samog početka političkog procesa u dijalogu razgovarao sa Tačijem, Hotijem, Mustafom, ali da su razgovori sa Aljbinom Kurtijem su "čudo neviđeno".

"To možete da pitate i predstavnike EU, Lajčaka i Borelja. Za sastanak na visokom političkom nivou, pripremali smo se još na tehničkom razgovoru koji je bio 7. jula", kaže Petković.

"Tada damo dobili nacrt od EU oko čega treba da se sagasimo, reč je o tri tačke i tri rečenice i u njima nema ništa sporno i da neko ko to odbija jasno da ne misli o miru i da ne želi da ide u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", istakao je Petković.

Petković ukazuje na ono  što je predložila EU – obe strane su se saglasile da se intenziviraju zajednički napori da se pronađu preostala nestala lica, da se uzdrže od radnji koje imaju potencijal da destabilizuju situaiciju na terenu, i treća tačka – da će se redovno održavati sastanci glavnih pregovarača uz posredstvo EU.

Petković kaže da se Kurti saglasio samo sa trećom tačkom, dve tačke nije želeo da razmatra jer je insitirao na suočavanju sa prošlošću pa krenuo da govori o tri genocida.,

Na sve provokacije, uvrede, Vučić je argumentiovano i smireno odgovarao Kurtiju, jer ceo politički šou Kurtija, kako kaže Petković, je bio da se srpska strana natera na reakciju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар