Petković: Sa Srbijom niko ne razgovara jezikom ucena

Pred svake izbore, političari u Prištini pokušavaju da svoj politički rejting podignu napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zvanični Beograd, a kada građanima nemaju šta da ponude, onda su im Srbija i Srbi dežurni krivci za sve, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Međutim, biću potpuno jasan. Sa nama niko ne razgovara jezikom ucena i vara se svako ko misli da takvim stavom može doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije", istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd je spreman da razgovara o normalizaciji odnosa.

"Priština mora da shvati da je Srbija međunarodno priznata država, članica međunarodnih institucija i da Beogradu nikakvo priznanje od strane Prištine nije potrebno. Ono što nam je svima potrebno jeste kompromis i da shvatimo da u tom procesu ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve, jer to jednostavno nije kompromis", ocenio je Petković.

On je potvrdio da Beograd ispunjava svoje međunarodno priznate obaveze, ali da očekuje odgovoran i fer odnos svih strana uključenih u ovaj proces. 

"Mi smo opredeljeni pronalaženju kompromisa kojim bismo na ovim prostorima obezbedili trajni mir i održivu budućnost svim narodima. Ali nikada nećemo dozvoliti da Srbiju neko ponižava, niti ćemo biti meta bilo čijih dnevno političkih prepucavanja i političkih igara", izričit je direktor Kancelarije za KiM.

On očekuje da se međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno odredi prema takvim istupima Prištine i aktuelnog premijera privremenih pokrajinskih institucija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar