Petković: Parlament u Prištini pokušao da poništi najelementarnija prava Srba

Odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, parlament privremenih institucija samouprave u Prištini ušao je u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na KiM i pokušao da potpuno poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba, što će imati nesagledive posledice, saopštio je Petar Petković.

"Neka Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći da Srbima zabrane da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Ocenio je da su obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta licemerna i najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma, čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile.

"Danas je potvrđeno da je obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Kurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus", smatra Petković.

Predstavnici međunarodne zajednice, primetio je, nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele kao obavezujuće.

Podseća da je srpskom narodu uz podršku OEBS-a u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, i da zbog toga današnju odluku Prištine opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике