Petković: Novi razgovori na tehničkom nivou polovinom oktobra

Petar Petković je nakon trilateralnog sastanka pojasnio da je insistirao na pitanju nestalih i da će porodice nestalih ostvariti svoje pravo da sahrane svoje najmilije.

"To nije nikakvo političko, već civilizacijsko pitanje", rekao je Petković.

Dodao je da je šef prištinske delegacije Besnik Besljimi "uglavnom ćutao tokom sastanka i bežao od tema".

"Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Besljimi je bežao od tih tema, nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda, jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala", rekao je Petković i dodao da je podrobno objasnio gde Priština krši sporazume.

Petković je ukazao i da je Besljimi, na pitanje da obrazloži zašto mu je (Petkoviću) nedavno zabranjena poseta KiM, rekao da su razlog "zapaljive i provokativne izjave".

"Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku i gde sam govorio šta Srbija čini za narod na KiM i videlo se da nisam prekršio sporazum", rekao je Petković.

Petković je dodao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou.

Petković je naveo i da Besljimi o dijalogu jedno govori medijima, a drugo na sastanku.

"U sporazumima jasno piše šta su obaveze Beograda, a šta Prištine", rekao je Petković i dodao da Beograd sve vreme insistira na punom sprovođenju dogovorenih sporazuma.

Besljimi je izjavio da nije postignut dogovor u razgovoru koji bi omogućio susret na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар