Petković: Bez Srpske liste ne može se formirati kosovska vlada

Petar Petković je, gostujući u emisiji "Sedmica" Radio Beograda 1, rekao da po takozvanom kosovskom ustavu, ali i svim unutrašnjim propisima koji obavezuju Albance, bez ministra koji dolazi iz reda poslanika koji su u skupštini, a predstavljaju srpsku zajednicu, ta vlada ne može da bude formirana.

"Kurti je prvo rekao da ne želi da ima nikakav odnos sa Srpskom listom, jer ta lista ne priznaje, kako kaže, nezavisno Kosovo, pa je onda promenio izjavu i govorio – pa dobro može jedan ministar koji predstavlja Srpsku listu, ali nećemo biti u koaliciji s njom", naveo je Petković.

Ističe da će na kraju ipak biti onako kako nalazu propisi.

"A to što jedno govore, a drugo rade samo govori o tome da se i oni sada nalaze u jednoj vrsti političkog problema, jer ne znaju kako da izađu iz te situacije. Govorili su da ne žele Srpsku listu, obmanjivali su javnost, a bez Srpske liste ne može da dođe do formiranja vlade. To što Kurti govori – mi ćemo uzeti jednog Srbina sa kojim treba da se složi Srpska lista – to su priče za malu decu", kaže Petković.

Podsetio je da drugi zaključak sastanka koji su održali politički predstavnici Srba sa Kosmeta i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju glasi da niko ne može Srpskoj listi da određuje čoveka koji treba da predstavlja srpski narod.

Popović: Svako ko se protivi ZSO ne želi Srbe na KiM 

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je za emisiju "Sedmica" Radio Beograda 1 rekao da je Kurti više puta naglasio da se protivi formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i dodaje da svako ko je protiv formiranja ZSO ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Zajednica srpskih opština je pravni okvir koji bi zaštitio Srbe i obezbedio njihov ostanak i opstanak na prostoru Kosova i Metohije. Očigledno je da to pojedinim albanskim liderima ne odgovara, a mi smo više puta naglašavali da Zajednica srpskih opština nije uperena protiv bilo kog naroda, ali je bitna za nas da bi obezbedila da živimo normalno", naglasio je Popović.

Upitan pod kojim uslovima bi Srpska lista ušla u kosovsku vladu, Popović kaže da ulazak u vladu podrazumeva da se prema Srbima ta vlada odnosi na korektan način i da ne stavljaju Srbe u poziciju u kojoj bi se osećali kao građani drugog reda.

"Treba da poštuju izbornu volju, jer je to oličenje svake demokratije. Nerazumljivo je zašto je Kurti izašao sa takvima stavovima i zašto mu toliko smeta što jednostavno želimo da branimo naše nacionalne interese i što želimo da imamo jako vezu sa Beogradom. Verujemo da su Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić strana koja zagovara mir i koja želi da regionu donese prosperitet", zaključio je Popović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike