Peticija slovenačkih evroposlanika za smenu Tajanija

Za samo nekoliko sati peticija je podržana sa više od 2.000 potpisa, a među prvima su se potpisali nekadašnja premijerka i šefica HDZ, Jadanka Kosor i nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Kako je najavljeno, Tajani bi tokom popodneva trebalo da se sastanke sa hrvatskim i slovenačkim predstavnicima, koji su od njega zatražili povlačenje sporne izjave i jasno izvinjenje.

Slovenačke socijaldemokrate su, kako se navodi, otišle korak dalje i pokrenule peticiju za smenu Tajanija.

Peticiju su, osim Kosorove i Mesića, potpisali i hrvatski evroparlamentarci Biljana Borzan, Tonino Picula, Davor Škrlec…

Tajani ujedinio Hrvatski sabor

Bura reagovanja na izjavu Tajanija u Hrvatskoj se ne smiruje, a koliko je svojatanje tuđe teritorije bolno govori činjenica da je ta njegova izjava glavna bila tema današnjeg zasedanja Sabora, odakle su poslate zanimljive poruke.

HDZ-ov poslanik Željko Rajner poručio je da je to bila neprimerena, nedopuštena i iredentistička izjava predsednika Evropskog parlamenta.

"Gorki ukus s naših usana zbog te izjave ne može ukloniti apsolutno bilo kakva njegova kasnija izjava da nije tako mislio. Bilo bi ipak potpuno pogrešno misliti da zbog njegovih reči tako misle svi Italijani. Ali, kada govorimo o tome, setimo se ljudi koji su se borili za hrvatsku Istru – Juraj Dobrila, Matko Rašan koji je napisao istarsku himnu, a posebno monsinjor Božo Milanović koji je najzaslužniji, uz svoje saradnike.

Arsen Bauk iz SDP-a se pak zapitao u čemu se Tajanijeva izjava razlikuje od brojnih izjava ili poteza koje možemo slušati od pojedinih hrvatskih političara.

"Dirljivo je gledati kako se cela politička scena takmiči u odbrani tekovina NOB-a osuđujući revizionistički govor predsednika Evropskog parlamenta. Može se reći da prema Tajaniju dižemo čelo, kročimo smelo i čvrsto stišćemo pest", naveo je Bauk.

Kako je ocenio, probudilo se bratstvo i jedinstvo Hrvata i Slovenaca, zajedno kao nekad se suprotstavljamo teritorijalnim pretenzijama.

"Ponovno su nam puna usta patriotizma. Tajani nas je ponovno podsetio ko su patrioti i domoljubi, a to su narodnooslobodilačka vojska, partizani, pod vođstvom maršala Tita. Više je Tajani napravio za edukaciju od svih kurikuluma i reformi obrazovanja", ocenio je Bauk, preneli su hrvatski mediji.

Kako je dodao, Tajani bi mogao da se brani potezima hrvatske politike.

"A šta vi hoćete, što sam ja napravio, a da vi već niste? Jeste li promenili imena ulica, srušili spomenike? Jeste. Zavapio bi Tajani. Treba osuditi ‘Tajanije svih boja’, ali treba počistiti ispod svojih vrata. Tajaniju treba jasno reći ‘gracije i no pasaran’", zaključio je Bauk.

Predsednik opozicionog Mosta i poslanik, Božo Petrov, kaže da Tajanijeva izjava pokazuje na šta je srozan evropski ugled Hrvatske.
" Svaki evropski ćata može tako da govori, hoće li i dalje (premijer Andrej) Plenković sediti s Tajanijem i govoriti da je sve u redu? Sramota!", kazao je Petrov.

Osudama se pridružio i poslanik manje članice vladajuće koalicije u Hrvatskoj, Milorad Batinić iz HNS.

"Beležimo niz događanja koji nisu dobra, ovo u Splitu, žigosanje u školi sa simbolom koji svakako osuđujemo…. svakako me žalosti i neprihvatljiva mi je reakcija samog direktora škole, ako se neće adekvatno sankcionisati, možemo li to očekivati po drugim školama, na ulici", naveo je i podsetio na nasilništvo u "slučaju Daruvarac".

Batinić kaže da je krajnje vreme da se Hrvati zapitaju o zakonima koje donosi Sabor o ujednačenoj praksi na sudovima.

"Što se Tajanija tiče, smatramo da su izjave koje su dali vlada i predsednica ipak trebalo da bude malo čvršće i oštrije. Što bi bilo da je Orban rekao mađarsko Međimurje, ili Vučić srpska Slavnija, ili Đukanović kaže crnogorska Prevlaka ili Dubrovnik, kako bi tada reagovali", kazao je Batinić.

Nezavisni poslanik Bojan Glavašević upozorio je da je iz školske lektire izbačena knjiga Dnevnik Ane Frank, što je, smatra, ilustrativan primer odnosa vlade prema holokaustu.

"To pokazuje duboko nerazumevanje činjenice da je odbijanje suočavanja s prošlošću direktan put u ponavljanje svih najgorih grešaka. To nije bilo kakva knjiga i ovo je jedan u nizu znakova procesa koji je nameran, a mogu ga opisati kao kolektivno programiranje zaborava. Generacije mladih Evropljana, njihovih očeva majki i dedova prošle makar na brzinu kroz to delo. To je neka vrsta intelektualnog i emocionalnog cepiva i da nije bilo nje današnji bi svet bio neporedivo gori nego što jeste", rekao je Glavašević.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike