Peskov: Putin će pričati sa Erdoganom i Rohanijem o napadu

Dmitrij Peskov najavio je novinarima da se razgovor lidera Rusije, Turske i Irana o napadu na Saudi Aramko "ne planira odvojeno", ali se razmena mišljenja tradicionalno tiče najrelevantnijih pitanja, pa da se može pretpostaviti da će o tom pitanju biti reči, prenosi Tas.

Trojica lidera će se u ponedeljak okupiti u Turskoj kako bi razmotrili situaciju u Siriji.

Na pitanje da li će Rusija pojačati proizvodnju nafte zbog napada na saudijske rafinerije, Peskov je odgovorio da treba sačekati i videti kako se stvari odvijaju.

"Saudijska Arabija kaže da će obnoviti količinu proizvodnje uskoro. Zato sačekajmo da Saudijci to i učine dok temeljno pratimo kako se situacija na tržištu nafte dalje razvija", rekao je Peskov.

Ima dovoljno nafte širom sveta

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da planira telefonski razgovor sa saudijskim kolegom u vezi sa napadima na saudijske naftne objekte kasnije u toku dana, prenosi Rojters.

Na pitanje da li bi Rusija i dalje trebalo da u potpunosti smanji svoj izvoz nafte u skladu sa globalnim dogovorom, Novak je istakao da parametri globalnog dogovora o proizvodnji nafte nisu promenjeni.

"Svako treba da ispuni svoje obaveze onako kako smo se dogovorili u Abu Dabiju", rekao je Novak novinarima.

Novak je naglasio da u komercijalnim zalihama ima dovoljno nafte širom sveta kako bi se pokrio nedostatak snabdevanja iz Saudijske Arabije.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramko koji je paralizovao proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od 5 odsto svetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike