Performans ispred zgrade Rektorata pred odlučivanje o doktoratu Siniše Malog

Studenti iz organizacije protesta „Jedan od pet miliona“ održali su danas performans ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu, da bi, ako tvrde, tom telu dali podršku da ne podlegne pritiscima vlasti, već da u skladu sa akademskom čestitošću odluči o doktoratu ministra Siniše Malog.

Oni su na ulaza u Rektorat, gde se danas održava sednica Etičkog odbora koji bi trebalo da raspravlja o doktoratu, ostavili imitacije diploma kako bi ukazali na opasnost od takvih pojava za društvo.

„Mi znamo da vlast vrši pritisak na sve sfere, pa tako i na ovu“, rekla je studentkinja Fakulteta političkih nauka Valentina Reković.

Komentarišući ocenu Univerziteta u Beogradu da je njihova manifestacija „neprimereni pritisak“, ona je rekla da to nije pritisak, već samo performans kojim se Rektoratu pruža podrška.

Studenti su doneli i kutiju s pamukom na kojoj piše „100 odsto iz Srbije“, kojom su želeli da prikažu naučni doprinos Siniše Malog jer se u njegovom spornom doktoratu pominje ta roba kao važna za Srbiju.

„Ovo smo doneli jer Siniša Mali navodi (u doktoratu) da je Srbija prvi izvoznik pamuka u svetu, otprilike kao Eritreja, što je prepisao“, rekla je Valentina Reković.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike