Peking najavio nove manevre na moru tek što su završene vežbe kod Tajvana

Kineska istočna vojna komanda saopštila je da će sprovesti združene vežbe fokusirane na operacije protiv podmornica i napada sa mora.

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu prošle nedelje razbesnela je Kinu, koja ovo ostrvo smatra svojim odgovorivši po prvi put probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Tajvana.

Trajanje i precizna lokacija najnovijih vežbi još nisu poznate, ali Tajvan je već ublažio ograničenja letova u blizini oblasti šest ranijih kineskih manevara koje okružuju ostrvo.

Osim ispaljivanja 11 balističkih projektila kratkog dometa tokom četiri dana vežbi, kineski ratni brodovi, borbeni avioni i dronovi su opsežno manevrisali oko ostrva.

Neposredno pre nego što su te vežbe završene u nedelju, po deset ratnih brodova iz Kine i Tajvana kretalo se u neposrednoj blizini nezvanične srednje linije Tajvanskog moreuza, kaže izvor Rojtersa upoznat sa situacijom koja uključuje bezbednosno planiranje.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su kineski vojni brodovi, avioni i dronovi simulirali napade na ostrvo i njegovu mornaricu. Dodaje se da su uzvratili na "odgovarajući način", poslavši avione i brodove.

Peking: SAD moraju da snose posledice

Kinesko ministarstvo odbrane je u međuvremenu nastavilo sa svojim diplomatskim pritiskom na Sjedinjene Države, braneći odlaganje vojnih pregovora u znak protesta zbog posete Pelosijeve.

"Trenutnu napetu situaciju u Tajvanskom moreuzu u potpunosti je isprovocirala i stvorila američka strana na sopstvenu inicijativu, a Vašington mora da snosi punu odgovornost i ozbiljne posledice za to", rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Ćijan u onlajn objavi.

"Suština se ne može negirati, a komunikacija zahteva iskrenost", dodao je Vu.

Kina je u petak otkazala zvanične razgovore koji su uključivali koordinaciju odbrambene politike i vojne pomorske konsultacije, pošto je Pelosi napustila region.

Zvaničnici Pentagona, Stejt departmenta i Bele kuće osudili su potez Pekinga, ocenjujući ga kao neodgovornu i preteranu reakciju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike