Patrijarh Porfirije: Zverstava iz Jasenovca stidele bi se i zveri; Vučić: Ko zaboravi ubijene ubio ih je još jednom

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da su tamo neki ljudi koji, "usuđujem se po onome što su činili da kažem ne pripadaju nijednom narodu, ne pripadaju ljudima, jer to što su oni činili, to su zverstva kojih bi se stidele i beslovesne zveri".

"Ti koji su činili takve stvari gde god, a danas se naročito opominjemo Jasenovca, su se ispisali iz svakog naroda, ispisali su se iz ljudi", kazao je patrijarh srpski Porfirije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zato uzimamo na sebe ono pravo koje nam pripada, pravo da stvari nazivamo pravim imenom, pravo da se setimo i opomenemo, da kažemo šta se zaista događalo.

"I nisu nam samo motiv za to zastrašujuće brojke o ubijenim ljudima, ženama, muškarcima, deci. Nisu nam motiv ni brojna stratišta od Jasenovca, Prebilovaca, Gradiške, Jadovna, niti sve one jame, škole i crkve koje su natopljene krvlju suvišnih. Ne, osnovni motiv su nam reči nobelovca, Jevrejina Elija Vizela koji je i sam preživeo Holokaust u nacističkom logoru, a koji je rekao da svako ko zaboravi ubijene, te ubijene ubio je još jednom", naglasio je predsednik Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар