Patrijarh Porfirije stigao u Pećku patrijaršiju: Opet smo došli kući

U pratnji patrijarha Porfirija u drevno sedište Srpske Pravoslavne Crkve stigli su i članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda – episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, koji će sutra, posle svete Arhijerejske Liturgije održati redovnu sinodsku sednicu, kao i sednicu Patrijaršijskog upravnog odbora, navodi se na sajtu SPC. 

U sedište Srpske Pravoslavne Crkve, tokom večeri došli su i episkop raško-prizrenski g. Teodosije, iguman dečanski arhimandrit Sava, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda protosinđel Nektarije, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protosinđel Danilo, kao i protođakon Radomir Vrućinić.

Patrijarh Porfirije poručio je da su opet došli kući.

"Da Bog da da uvek budemo ovde i da sve što mislimo, govorimo i činimo ima svoj koren ovde. Budući da je taj koren ovde veoma dubok, to znači da bez obzira na oluje, gromove, munje i vetrove, nećemo se slomiti", rekao je patrijarh Porfirije.

Ako nam koren nije tu, kaže, ma gde bili i ma šta imali i ma kakvu moć privremeno izgledalo da nosimo u sebi, sve to je zamalena i kratkotrajno.

"Neka Bog da da zaista ovde koren bude onima koji su kršteni u ime Oca i Sina i Svetog Duha, a deo su naše Crkve. Neka Gospod blagoslovi Vas, mati i monahinje, vas koje zalivate taj koren, koje okopavate taj koren. Kao što Gospod kaže, neko zaliva i neko okopova, a svi imamo od toga plodove koji nas hrane i koji nas čuvaju i koji od samog početka, od Svetog Save, hrane nas i koji će nas, verujemo, uvesti u večno Carstvo Sina Božjeg koji je došao u svet, jedan od nas postao, postradao, raspet bio, umro na krstu, ali pokazao da poslednju reč nema tama prolaznosti i tama smrti nego svetlost i radost Carstva nebeskog. Neka vas Gospod sve blagoslovi, Vas mati i sve sestre, a i sve nas zajedno sa vama i Vašim molitvama i vašim podvizima. Hristos voskrese!", poručio je patrijarh srpski Porfirije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike