Patrijarh Porfirije: Otkazivanje Evroprajda nužno i opravdano

Porfirije kaže da je ne samo u Srbiji, već svuda gde živi srpski narod, velike polemike, podele, kontoverze i sukobe donela najava da će u Beogradu biti održan Evroprajd.

"Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica", rekao je patrijarh.

Ukazao je da otkazivanje te manfiestacije smatra ispravnim.

"U dušu nas pravoslavih hrišćana je usađeno učenje crkve izraženo već na početnim stranama Biblije gde je zapisano da je Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica od postanja sveta i do dana i do kraja sveta definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom", rekao je patrijarh.

Ističe da "u potpunosti razumemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice".

"Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru s najvišim predstavnicima države izneli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje Evroprajda", dodao je.

"U isto vreme podsećam da crkva Hristova poštuje bogom darovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je crkva protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasilje, nego se na taj način samo umnožava", poručio je patrijarh.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike