„Patrijarh Porfirije je ličnost koja je objedinila sve važne elemente za poglavara crkve“

Za novog patrijarha srpskog Porfirija, koji je u petak ustoličen, govori se da važi za čoveka novog, modernog vremena.

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu Vladan Tatalović je rekao da je imao priliku da nekoliko decenija bude uz novoizabranog patrijarha i da je u pitanju ličnost koja je po svemu predanjskog karaktera i koja je u sebi objedinila sve elemente predanja koji su za poglavara crkve veoma važni.

"To je sposobnost da se bavi teologijom, da vodi i da formira jedno bratstvo, da utiče na društvo, da bude konstruktivna u samom životu crkve i telu crkve", naveo je profesor Tatalović tokom gostovanja u emisiji Oko na RTS-u.

Naglasio je da je, istovremeno, u pitanju ličnost koja je u izvanrednim porivima radosti, ljubavi i dobrote uspela da nađe izuzetno dobar balans između lokalnog i univerzalnog u sebi, kao i da je jako neposredan i dostupan običnom čoveku.

Tatalović je dodao da je među arhijerejima vladalo nadahnuće tokom ustoličenja patrijarha Porfirija i da je sve ono što se u medijima govorilo pre izbora delovalo potpuno beznačajno u odnosu na sam događaj.

Docent na Pravnom fakultetu u Beogradu Dalibor Đukić je naveo da procedura izbora patrijarha "apostolskim žrebom" trebalo bi da nosi u sebi sinergiju arhijereja i volju Svetog duha.

"Arhijereji među sobom biraju one kojima ukazuju poverenje, one za koje smatraju da će najbolje vršiti ulogu prvog episkopa u crkvi", kazao je Đukić.

Istakao je da je to što se izbor završio brzo i jednostavno dokaz postojanja jednodušnosti među episkopima i da je postignut širok konsenzus u Svetom arhijerejskom saboru, što je, kako je naveo, potpuno očekivano.

"To nije telo koje bismo mogli porediti sa nekim drugim organizacijama. Sam taj proces, čini se da je to bilo skrajnuto u medijima. On ima svoj molitveni karakter. Postupak izbora je započet svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Save i on je okončan danas opet svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornoj crkvi", istakao je Đukić.

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović rekao je da veoma ceni patrijarha Porfirija zbog toga što je on to zaslužio.

Istakao je da je na mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog došao u vremenu koje je i dalje bilo opterećeno predrasudama i stereotipima, ali da on sam nije imao predrasude prema Zagrebu, prema ljudima koji tu žive i prema članovima srpske zajednice koji su ostali da žive u Hrvatskoj.

"Ja bih rekao da je to glavno postignuće njegovih sedam godina ovdje. On je izrazito otvorio crkvu za druge ljude, za druga iskustva. Samo da spomenem da je svakoga mjeseca u prostorijama Pravoslavne gimnazije on održavao diskusije sa po stotinjak ljudi, vrlo različitog spektra intelektualaca, ljudi iz vrlo različitih profesija, pa i bez obzira na to, bili oni vjernici ove ili one religije ili ateisti", kazao je Jović.

Naglasio je da je to bilo potpuno šokantno i novo iskustvo za Zagreb, ali i da je bilo vrlo cenjeno.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар