Pastor zabezeknut nastupom Sergeja Trifunovića

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je „zabezeknut“ nastupom predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića o doseljavanju Mađara u Srbiju na skupu u Beogradu ističući da Mađari ostaju na svojoj zemlji,verni svojoj tradiciji, svojim komšijama želeći da grade jednu budućnost koja je dostojna čoveka.Pastor je za RTS rekao da ne zna da li je reč o šovinizmu, ksenofobiji, ili o gluposti.

„Mislim da je (Sergej Trifunović) uspeo da pokaže svoje pravo lice, da je krajnje vreme da primeni poznato pravilo da se šusterski kalfa vrati u šusteraj! Šire posmatrajući, mislim da ne može da povredi i ponizi, ni da žigoše vojvođansku mađarsku zajednicu. Pokušavali su to veći politički ‘macani’ u prethodnom vremenskom periodu, nisu, uspeli, neće uspeti ni on, kao politički ‘cverglan’ (petlić)“, rekao je predsednik SVM i Skupštine Vojvodine.

Pastor je naglasio da Sergeju Trifunoviću i drugima koji toliko znaju o prošlosti kao on, treba reći da su Mađari na ovaj prostor došli pre 1.100 godina.

„Nije ih Vučić doveo, ali neće ih oterati ni Sergej Trifunović. Mi ostajemo na svojoj zemlji, ostajemo verni svojoj tradiciji, svojim komšijama i želimo da gradimo jednu budućnost koja je dostojna čoveka“, kazao je Pastor.

Govoreći o protestima građana i dela opozicije, predsednik Skupštine Vojvodine ističe da je civilizacijsko, demokratsko pravo da svako bude nezadovoljan i da tom nezadovoljstvu da glas.

„To uključuje mogućnost okupljanja na trgovima, kao što je to bilo juče u Beogradu, ali mislim da oni koji nisu zadovoljni, koji imaju nameru da sruše vlast, pre svega treba da naprave reda u sopstvenom dvorištu. Vreme je da se promeni opozicija, to je bitno za Srbiju. Važno je da Srbija ima normalnu opoziciju, to je element parlamentarne demokratije, ali ubeđen sam da Srbija zaslužuje bolju opoziciju nego što je to danas“, zaključio je Pastor.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike