Pašalić: Rok za pokretanje sudskih postupaka o nestalim bebama ističe danas, treba ga produžiti

Foto: Novi Magazin/ Ivan Šepić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da zakonski rok za pokretanje sudskih postupaka za utvrđivanje činjenica o nestalim bebama, koji ističe danas, treba da bude produžen za više od mesec i po dana koliko je trajalo vanredno stanje uvedeno zbog epidemije koronavirusa, jer su u tom periodu uredbom Vlade Srbije prestali da teku svi rokovi u sudskim postupcima.

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika građana, Pašalić je tim povodom pozivao sudove da uzmu u obzir Uredbu Vlade Srbije o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine, koja je stupila na snagu 20. marta 2020. godine.

Članom 1 te uredbe je propisano da rokovi za pokretanje vanparničnog postupka (po kojima se vode i postupci za utvrđivanje činjenica o „nestalim bebama“) prestaju da teku za vreme vanrednog stanja, zbog čega je rok za pokretanje sudskih postupaka trebalo produžiti za još 47 dana, tokom kojih nisu tekli rokovi za pokretanje ovih postupaka zbog vanrednog stanja.

Uredba Vlade Srbije prestala je da važi danom ukidanja vanrednog stanja, 6. maja 2020. godine, kada su rokovi nastavili da teku.

„Problem ‘nestalih beba’, koji već dugi niz godina nije rešen i koji predstavlja jedan težak žig za naše društvo, mora dobiti svoj epilog i to po slovu zakona. Zato ćemo se truditi da u okviru zakonom propisanih uslova slučajevi ‘nestalih beba’ budu okončani i da roditelji konačno u sudskom postupku dobiju istinu koju čekaju više decenija“, kazao je Pašalić.

Pašalić je naveo da koristi i da će koristiti svoje zakonsko pravo da u ime roditelja i svih drugih lica ovlašćenih da učestvuju u rešavanju ovih slučajeva podnosi predloge za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Srbiji, kao i da je do danas „podneo više takvih predloga sudu“.

Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, stupio je na snagu 11. marta 2020. godine, a u članu 17 propisuje se da je rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu.

Taj Zakon, u članu 15, propisuje da predlog za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Republici Srbiji, u ime roditelja i drugih ovlašćenih lica može da podnese i Zaštitnik građana.

(Novi magazin)

Napišite komentar