Pašalić: Pregovora se o preseljenju preostalih vijetnamskih radnika, tražićemo uvid u radne dozvole

Zoran Pašalić, koji je danas obišao barake fabrike guma "Linglong", ali i lokacije na koje su preseljeni vijetnamski radnici, kaže da će nastaviti da prati pregovore o preseljenju preostalih radnika koji ne žele da napuste smeštaj u krugu fabrike.

"To je prva grupa radnika koja je došla, oni su navikli da tu žive na način koji je blizak njihovoj kulturi i tradiciji. Rekli su nam da nisu zadovoljni načinom na koji mi i Kinezi spremamo hranu i da vole da to sami rade, što je njihovo pravo, a mi moramo da vodimo računa da se kulturološke razlike poštuju", rekao je Pašalić.

Ombudsman kaže da je danas u Policijskoj upravi Zrenjanin utvrdio i da svi radnici iz Vijetnama imaju uredne papire, iako se, kako kaže, spekulisalo da nemaju dozvolu za boravak u Srbiji i da postoje indicije da se radi o trgovini ljudima. 

"Utvrdili smo da svi od ukupno 402 radnika imaju uredne papire i dozvolu za boravak", naglašava Pašalić.

"Pasoši su kod radnika, proveravaju se radne dozvole"

Dodaje da je utvrđeno i da su pasoši kod radnika, dok su ranije njihove putne isprave bile u zgradi na gradilištu, a radnici su, kaže, mogli da ih podignu na revers.

"Razlog za to je bio što u Srbiji nema ambasade Vijetnama, najbliža je u Rumuniji, i postojala je mogućnost gubljenja pasoša. Insistirali smo da im pasoši budu vraćeni što je i učinjeno", navodi Pašalić i dodao da se ovom trenutku proveravaju radne dozvole Vijetnamaca.

"Insistiraćemo da imamo uvid u svaku radnu dozvolu", ističe Pašalić.

Podseća da su predstavnici Ombudsmana u sredu obišli smeštaj vijetnamskih radnika u krugu fabrike i da su utvrdili da se pored baraka i pomoćnih objekata nalaze TNG boce sa tečnim naftnim gasom i burad sa naftom što je, kako kaže, predstavljalo potencijalnu opasnost za radnike.

"To je odmah uklonjeno i rečeno je da će radnici biti preseljeni na druge lokacije u roku od dva dana", podseća Pašalić.

Kako kaže, osim u kaštelu Ečka, vijetnamski radnici će biti preseljeni na još tri lokacije u kojima su smešteni ostali radnici iz Vijetnama, kojih je ukupno 1.600.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар