Pašalić: Porodica i dalje prolazi kroz burne procese

Zaštitnik građana je ukazao da je današnja porodica u Srbiji ugrožena narastajućim siromaštvom i rizikom od siromaštva, koji posebno ugrožavaju određene osetljive kategorije stanovništva, kao što su porodice koje se brinu o teško bolesnom ili detetu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Upozorava i da slučajevi porodičnog nasilja, najbrutalnijeg prebijanja i ubijanja žena u prisustvu najmlađih članova porodice, ne samo da ne jenjavaju, već su u odnosu na prethodni period intezivirani, uprkos tome što je normativnim okvirom zabranjena svaka vrsta ponašanja kojim se ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo člana porodice.

"Nasilje u porodici predstavlja teži oblik kršenja prava članova porodice, posebno deteta na opstanak i život, na pravilan razvoj, bezbednost, nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta, poštovanje dostojanstva i slobodnog razvoja ličnosti i drugih, zbog čega se ova pojava ne sme tretirati kao privatna stvar ni smatrati ličnim problemom članova porodice", ističe Pašalić.

Ocenjuje i da su međugeneracijska solidarnost i briga o starima u velikoj meri urušene poslednjih nekoliko decenija.

Ombudsman je tako upozorio da su stariji, bolesni i osobe sa invaliditetom najčešće i žrtve svih vidova diskriminacije, a neretko i porodičnog nasilja.

"Nedovoljno razvijeni servisi podrške starijim licima i njihovim porodicama znatno otežava njihov položaj i položaj porodica u kojima žive, kao i pristup pravima", poručio je Pašalić.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština UN ustanovila sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike