Pašalić: Izbeglicama pomoć neophodna svakog dana, ne samo danas

Svetski dan izbeglica je dan koji opominje na najteže ljudske tragedije, na ljude koji su ostali bez doma, bez svojih najmilijih, bez kuće i posla, koji su prisiljeni da traže novi privremeni ili trajni dom negde daleko, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"Tim ljudima je neophodna naša pomoć i solidarnost. Njima je potrebno naše razumevanje svakog dana, ne samo na današnji", rekao je Pašalić.

Istakao je da su izbeglicama u Srbiji obezbeđeni svi neophodni uslovi za privremeni život uz puno poštovanje međunarodnih standarda.

"Postoji i visok stepen razumevanja i solidarnosti, jer Srbija sa svojim višedecenijskim iskustvom sa izbeglicama, ume na pravi način da prepozna i razume izbegličke muke i patnju", ocenio je zaštitnik.

Zaštitnik građana, ističe, kontinuirano prati položaj izbeglica u Srbiji, posebno osetljivih i ranjivih grupa.

U obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), Zaštitnik građana redovno obavlja posete mestima u kojima se nalaze migranti i izbeglice, kao i organima koji postupaju prema njima. Njima su upućene preporuke za uklanjanje utvrđenih nedostataka u radu i poboljšanje položaja izbeglica, navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike