Parlamentarni izbori u Albaniji

Albanija ima oko 2,8 miliona stanovnika, a pravo glasa ima 3,6 miliona građana među kojima su Albanci koji žive u drugi zemljama.

Bira se 140 poslanika među 12 političkih partija, koalicija ili nezavisnih kandidata. Nije moguće glasati ranije ni putem pošte.

Kampanja je donela retoriku međusobnog optuživanja glavnih igrača – Edija Rame premijera u poslednja dva mandata i lidera opozicije Ljuljzima Baše. 

Tokom predizborne kampanje isplivala je kupovina glasova birača. U više navrata policija je konfiskovala vozila obe suparničke strane sa velikom količinom novca namenjenog biračima. Podugnuto je 30 prijava. 

Mediji su svakodnevno izveštavali o stranačkim skupovima, a najveću pažnju javnosti izazvalo je ubistvo jedne i ranjavanje pet osoba, u obračunu rivalskih socijalista i demokrata. 

Ma ko da pobedi na izborima u Albaniji, čekaće ga iste obaveze. Tokom pandemije koronavirusa u Albaniji je zabeležen pad bruto nacionalog proizvoda od 3,3 odsto, ali je privreda zemlje pretrpela i veliku štetu zbog razornog zemljotresa pre dve godine.

Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost u Albaniji se procenjuje na 15 odsto, ali dodatni problem predstavlja činjenica da je čak trećina mladih bez posla.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар