Papa Franja se izvinio starosedelačkom stanovništvu Kanade, na poklon dobio pernatu bojnu kapu

Govoreći u Maskvakisu u Alberti, nedaleko od mesta gde su se nekada nalazile dve ozloglašene škole, papa Franja se izvinio zbog hrišćanske podrške kolonizatorskom mentalitetu tog vremena.

Poglavar Rimokatoličke crkve je pozvao na pokretanje ozbiljne istrage takozvanih rezidencijalnih škola i pružanje veće pomoći kako bi se pomoglo preživelima i potomcima.

"Sa stidom i nedvosmisleno, ponizno molim za oproštaj za zlo koje su počinili toliki hrišćani protiv starosedelačkih naroda", rekao je papa Franja u obraćanju vođama Prvih nacija, Metisima i Inuitima. Na poklon je od njih dobio pernatu bojnu kapu.

Papa boravi u Kanadi u okviru, kako je rekao, "hodočašća pokajanja", da bi se izvinio za zlostavljanje dece starosedelaca, koja su prisilno dovođena u škole koje su uglavnom vodili katolički sveštenici.

Između 1881. i 1996. godine više od 150.000 dece starosedelaca odvojeno je od svojih porodica i dovedeno u škole, a cilj tih ustanova je bio da asimiliraju autohtonu decu.

Mnoga deca su izgladnjivana, tučena i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturnim genocidom".

Iako su kanadski lideri znali da veliki broj dece umire u tim školama od 1907. godine, ovo pitanje je došlo u prvi plan tek kada su prošle godine otkriveni neobeleženi grobovi u blizini škola.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike