Panična kupovina šećera ne prestaje, kakva je situacija u prodavnicama širom Srbije

Od severa do juga Srbije, proteklih dana, u pojedinim velikim, ali i malim marketima situacija na policama sa šećerom je ista. Sve što stigne ujutru, za nekoliko sati se rasproda.

Stanovnici Kruševca i Priboja navode da pakovanja sitnog šećera nema u svim prodavnicama, ali da se može naći šećer u kocki i sitan šećer na merenje.

Iako su državni zvaničnici u proteklom periodu poručivali da ograničenja prilikom kupovine šećera nema, situacija u prodavnicama je, tvrde građani, drugačija.

Građani Vranja, Subotice i Kruševca navode da je u pojedinim prodavnicama kupovina šećera ograničena, a naveli su i da su uzeli od tri do pet kilograma, u zavisnosti od mesta u kojem su nabavljali šećer. 

Iako zvanično nestašice šećera nema, vlasnici malih marketa, kažu da imaju problem prilikom nabavke.

"Generalno situacija je kritična, u manjim marketima su rafovi prazni, veći marketi su dobili šećer, ali su ograničili prodaju – mislim da je, slagaću vas, dve kile po čoveku, po računu, tako da mučimo se da nabavimo. Cena je fiksna, 90 dinara je, nema nigde ni na akciji ni ništa, u suštini teško je nabaviti. Pokušavao sam po veleprodajama, po većim marketima gde sam se generalno pre ove krize snabdevao oni nemaju ili su ograničili prodaju. Meni dve kile šećera i ne znače u rafu i ne uzimam", rekao je Đorđe Maklenović, vlasnik marketa u Novom Sadu.

Iako je Uredbom Vlade cena šećera po kilogramu ograničena na nepunih 90 dinara po kilogramu, u nekim gradovima poput Novog Pazara cena je bila i viša, što je jedan od razloga zbog kojeg je i tržišna inspekcija izlazila na teren.

"Situacija sa šećerom u Srbiji se nije potpuno stabilizovala"

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić rekao je da se situacija sa prodajom šećera u Srbiji i dalje nije u potpunosti stabilizovala.

"Moramo naglasiti da se situacija poboljšava, da šećera ima, doduše, po nešto višim cenama, ali da je prisutna tendencija da će šećera biti, bar u Kragujevcu i ovom delu Srbije je situacija dosta dobra", naveo je Nikolić.

Ocenio je da se uzrok problema može tražiti i kod proizvođača, nabavljača, ali i potrošača.

"Mi smo imali i određene slučajeve manipulacije, kako su javno saopštili nadležni, gde se htelo dodatno zaraditi. S druge strane, imali smo potrošače koji su poučeni nekim, nažalost, prethodnim iskustvima i gledajući slike aktuelnih dešavanja po marketima širom Evrope, gde nije bilo određene osnovne namirnice, prosto, pohrlili da kupe sve ono što im i ne treba. Tvrdim da nam treba toliko šećera, jer ovo su količine koje su dovoljne za godišnju potrošnju jedne porodice, a ne za mesec dana", kazao je Nikolić.

Dodao je da je veliki broj poslastičarskih radnji zbog ograničenja cene pakovaanja šećera od jednog kilograma, morao da kupuje to pakovanje šećera, pošto je pakovanje od deset kilograma bilo na režimu slobodnog formiranja cene, između 130 i 150 dinara, što je dodatno dovelo do nestašice šećera.

Govoreći o ograničenju prodaje šećera u prodavnicama, Nikolić je rekao da nije po zakonu i da nije dozvoljeno ograničenje po jednoj kupovini i da se to može odrediti uredbom, ali da su sve trgovine koje ograničavaju prodaju šećera u prekršaju i pozvao je na potrošačku solidarnost.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike