Pandemija ogolila nejednakosti – sve smo tolerantniji na bezobrazluk umesto na različitosti

Kriza je dodatno ogolila nejednakosti, pa i one po osnovu pola. Najveću cenu pandemije platile su žene.

Nije bilo lako uskladiti posao i porodične obaveze a dane su provodile u crvenim zonama, učeći decu uživo ili onlajn, borile se da sačuvaju vlastite firme.

"Ako smo već živi i zdravi i probudili smo se tog dana, onda moramo da nastavimo dalje, nemamo taj luksuz da padnemo i da kleknemo, mi moramo da idemo dalje", rekla je Dragijana Radonjić Petrović, osnivačica konsultantske kompanije.

Medicinska sestra u KBC "Dragiša Mišović" Nataša Bogunović kaže da su medicinske radnike ljudi iz njihove okoline neretko izbegavali.

"Zato što smo zaposleni u kovid bolnici i plašili su se zaražavanja", ističe Bogunović.

Učiteljica u Osnovnoj školi "Branislav Nušić" ukazuje i na neke pozitivne strane pandemije.

"Da li smo postali tolerantniji – jesmo. Da li smo puno naučili – jesmo. Da li smo upoznali jedni druge mnogo bolje, ja moje učenike, oni mene, roditelje – jesmo", kaže učiteljica Ksenija Muhamedbegović.

Vreme pandemije još je teže za žene žrtve nasilja, samohrane majke, starije građane, osobe s invaliditetom, Rome.

"Učinili smo sve što je u skladu s našim nadležnostima bilo moguće kako bismo umanjili posledice po one koji su bili najteže pogođeni, jer ravnopravnost u svojoj suštini znači baš to, zaštitu najugroženijih među nama", poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Moamer Bačevac ističe da nam danas, više nego ikada, treba trpeljivost, odnosno tolerancija.

"Jer ona prethodi međusobnom upoznavanju, međusobnom razumevanju, a to vodi solidaranosti i prosperitetu", dodaje Bačevac.

A na putu stvaranja tolerantnijeg društva važnu ulogu imaju mediji.

"Ako sam ja doprela bar do jedne slušateljke ili slušaoca koji su prijavili nasilje posle mog priloga ili bar potražili pomoć, ja smatram da je to uspeh i to je moja najveća nagrada", rekla je novinarka Radio Beograda Tijana Sibinović.

Novinarima koji se svojim izveštavanjem bore protiv diskriminacije i promovišu ravnopravnost i toleranciju, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i misija OEBS-a u Srbiji dodelili su Godišnje medijske nagrade.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар