Pančevo: Ukrasi sa gradskih fasada predstavljeni u muzeju

Svetlana Karović Deranić godinama radi na restauraciji starih zdanja u Pančevu i trudi se da sačuva od zaborava bogatu dekorativnu plastiku na fasadama.

Na izložbi u Narodnom muzeju prikazana je originalna ornamentika sa nekadašnjeg hotela "Sloboda", Štapske zgrade i jedne privatne kuće, uz prateću foto dokumentaciju.

"Mislim da ona treba da otvori neku drugu priču o budućoj gliptoteci, arhivi, jer savremeni život nas menja, živimo u sasvim drugačijim okolnostima, drugačija je arhitektura. Sve je to razumljivo, ali ne možemo da zaboravimo ono što imamo kao kulturno blago", smatra vajarka Svetlana Karović Deranić.

U svoj projekat buduće arhive umetnica je uključila i mlade. Za srednjoškolce je održana radionica "Istraživanje, arhiviranje i izrada ornamenata", a njihovi crteži deo su izložbe. Tu su i radovi studenata, u vidu fotografija i grafika.

"Ja sam koristila tehniku suvi žig. Koristi se mokar papir na kome se pravi otisak. Mislim da to odgovara celoj priči ornamentike", kaže Katarina Rakić, student grafike.

Najviše ornamentike ima u centralnom gradskom jezgru, a mogu se videti zoomorfni, floralni i geometrijski oblici.

"Prilično su u lošem stanju i to je velika šteta. Bilo bi lepo ukoliko bi postojala mogućnost da se oni nekako obnove i renoviraju, da se sačuva naša tradicija koju imamo u gradu", navodi Nevena Stojanov, student grafike.

Jedan deo originalnih ukrasa autorka izložbe će pokloniti Narodnom muzeju, u želji da se rad na njihovom očuvanju nastavi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike