Pančevo: Otvoreno Bijenale dečjeg umetničkog izraza

Deca uzrasta do 15 godina, iz Srbije, Nemačke i nekoliko zemalja iz okruženja, „lepo su se igrala" i stvarala crteže, radove od reciklažnog materijala, književna i muzička dela. Grand Pri je osvojila Ema Mijović iz Beograda za pastel „Vodi me u cirkus".

„Profesorka mi je rekla da nacrtam žonglera i slona, a ja sam smislila da to malo zakomplikujem, pa sam stavila slona da stoji na lopti i lepo je ispalo", objašnjava Ema.

„Ja sam napravila zeku od reciklažnog materijala:papira, kartona i čepova", kaže Mina Madžarević, koja je osvojiula nagradu ra zad sa temom iz oblasti ekologije.

Pošto je ove godine gost-domaćin Danska, festival je otvorio njen ambasador, a u prvom planu su bile lego kocke, omiljena dečija igračka širom sveta.

„Vlasnici firme su smislili da naprave kocke koje bi bile reciklažne, koje imaju moć kreativnosti i koje bi mogle da služe i svim kasnijim generacijama", kaže Ana Dajić, autorka izložbe lego-kocki.

„Deca iz Pančeva puno znaju o Kopenhagenu i Danskoj. Ako ja budem znao toliko o Srbiji kad završim svoj četvorogodišnji mandat, mislim da ću ispuniti svoju misiju", poručuje Anders Kristijan Haugor, ambasador Danske u Srbiji.

Dok traje festival biće i drugih izložbi, ekoloških i filmskih radionica, pozorišnih predstava.

„Pisca Andersena ćemo predstaviti kroz pozorišne predstave i književne večeri, a upoznaćemo i jednog savremenog autora dečijih slikovnica", najavljuje Snežana Ćuruvija,umetnički direktor bijenala.

Jedan od ciljeva ovogodišnjeg „BUDI"-ja je da otkrije danski recept za srećno detinjstvo. Nešto od toga smo već saznali – treba se igrati i maštati što više.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike