Pančevo: Investicije donose nova radna mesta

U novoj, severnoj industrijskoj zoni u Pančevu uskoro se otvara nemačka fabrika auto-komponenti, dok se u rafinerijsko-petrohemijskom kompleksu privode kraju investicije koje će dovesti do otvaranja novih radnih mesta.

Najtraženiji su mašinci i elektrotehničari, a biće posla i za ekonomiste i pravnike. Na tržištu rada trenutno nema dovoljno nezaposlenih u ovim oblastima, ali se organizuju prekvalifikacije, tako da će problem biti rešen.

Fabrika ZF je na nedavnom sajmu zapošljavanja tražila 50 radnika u proizvodnji sa srednjom stručnom spremom, bez obzira na usmerenje, navodi Ivana Mučibabić, iz NSZ Pančevo:

"Ukoliko lica ne mogu da nađu zaposlenje u svom osnovnom obrazovanju, mogu da završe određenu obuku kod nas, to su obuke za tržište rada."

Bitno je da se sve više uvodi dualno obrazovanje, kaže Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva:

"Mašinska škola je dobila odobrenje da otvori još jedno odeljenje mehatroničara, zatim operatera na CNC mašinama i zavarivača, što su deficitarna radna snaga kod investitora, tako da će naša deca imati priliku da čim završe srednju školu nađu zaposlenje u ovim fabrikama."

Obrazovanje potrebnih radnika počelo je u Hemijskoj, Mašinskoj i Elektrotehničkoj školi. Investitori mogu da računaju na radnike iz celog Južnog Banata i Beograda.

"Imamo sreću da smo blizu Beograda. To nam privlači investitore, ali nam je dostupno i jedno šire tržište radne snage, i to vrlo kvalifikovane", kaže gradonačelnik Pančeva.

U narednih godinu dana u Pančevo treba da dođu još dve nemačke kompanije, što srednjoškolce može usmeriti koje smerove da biraju, a nezaposlene da se odluče za dodatne obuke i prekvalifikacije.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike