Pančevački varjačar

Aleksandra Vidakovića mnogi Pančevci znaju kao čika Acu, jer u poslednjih 20 godina obilazi  grad i prodaje drvene varjače i druge predmete za kuhinju koje sam pravi. Iako je radio u Staklari, zavoleo je drvo, naučio da ga obrađuje, pronašao jednu livadu na periferiji grada i namestio sebi prostor za rad. Ne izgleda toliko lepo, ali kaže: tu mu je dobra hladovina, jer u stanu nema uslova.

"Mesečno zaradim 10 do 15 hiljada. Ne ide baš toliko sjajno, ranije je bilo bolje. Sad nas ima mnogo na pijaci, ali koliko god da prodam, ja sam zadovoljan", kaže Aleksandar Vidaković.

Čika Acina improvizovana radionica je mala. Tu su samo bukovina, testera, sekirica, dva noža i papir za šmirglanje. Svako pre podne je tu, napravi petnaestak varjača, a kad je hladno, onda pravi pauzu.

"Kad prodajem, ja držim u rukama svoj proizvod. Ko god je od mene kupio pre 20 godina, i danas mi je mušterija. Jer je to kvalitet, nije topola i vrba, nego čisto drvo, a ručni rad. Moram da radim kako drvo hoće. Tako da dobro prolazim", dodaje Aleksandar Vidaković.

Iako ima već 81 godinu, ruke ga još uvek dobro služe, a volja za rad mu ne nedostaje, tako da namerava da istraje dokle god ga zdravlje bude služilo. Bar još neku godinu, kaže, da finansijski pomogne svojoj porodici.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike