Paljenje lila pred Petrovdan u lozničkom kraju

Lile se u lozničkom kraju prave nekoliko meseci pred Petrovdan. Dušanka i Momčilo Matić sećajući se svog detinjstva lile prave za svoju, ali i za drugu decu.

 

"Pripremamo se već par meseci za pravljenje lila, u šumu idemo po kore od divlje trešnje ili divlje višnje. Pred Petrovdan smo napravili i nekoliko hiljada lila", kaže Dušanka Matić, iz Loznice

Običaju paljenja lila najviše se raduju najmlađi, jer se uoči Petrovdana oko vatre okupe sva deca iz ulice ili naselja. Zbog lila, Lozničanima tada u goste dolaze rodbina i prijatelji iz krajeva u kojima taj običaj ne postoji.

"Ja sam iz Gakova to je jedno mesto pored Sombora i nikad do sada nisam lilala jer taj običaj kod nas ne postoji, i baš sam srećna što ću večeras prvi put upaliti lilu", kaže Marija Prodanov, iz Gakova.

"Okupi se mnogo dece i zapalimo vatru i počnemo da lilamo, imamo oko četiri pet lila. Svako po četiri pet lila", kaže Ivana Matić, iz Loznice.

U porti Crkve Pokrova presvete Bogorodice, lile se tradicionalno pale desetu godinu za redom.

"U poslednjih deset godina ovde se okuplja jako puno dece sa njihovim roditeljima, i onaj običaj koji je preživeo toliko dugo vremena na ovom prostoru uspeli smo na neki način, na jedan mnogo lepši i svečaniji način da prezentujemo i slobodno možemo da kažemo da je to postao jedan od zaštitnih znakova ovoga kraja", navodi sveštenik Miloš Petrović.

Lile i običaji koji se vezuju za njih bile su inspiracija i za festival LiLaLo koji se u Loznici od 10. do 14. jula organizuje po drugi put.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike