Palestinske frakcije, među kojima i Hamas, pozdravile napad u Jerusalimu, jednoglasna osuda SB UN

Napadač koji je pucao na vernike koji su izazili iz sinagoge u severnom delu Istočnog Jerusalima Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobegne.

Iz jerusalimske Hitne pomoći prvobitno su rekli da je ranjeno deset osoba, da bi ta cifra bila revidirana na tri.

Palestinske frakcije pozdravile su napad na sinagogu.  

Portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa "pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa" i raciju izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

"Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike", dodao je Hamada.

Palestinski islamski džihad takođe je pozdravio, kako je navedeno, "herojsku operaciju" u Jerusalimu, ocenivši da ona šalje poruku Izraelu da su Palestinci spremni da odgovore na "njegove zločine".

Narodni front za oslobođenje Palestine i Demokratski front za oslobođenje Palestine su u odvojenim izjavama naveli da „herojska operacija" pokazuje da će se palestinski „otpor" nastaviti. 

U međuvremenu, svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN je na vanrednoj sednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu u kome je u petak poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani.

Sednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako rešiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja.

Predstavnik SAD je na sednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju "unilateralne mere" u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost.

Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike