Pale – obrazovni, turistički i sportski centar RS

Čitav grad koji se, kao i Istočno Sarajevo, uzdigao posle nesreća i egzodusa srpskog naroda u poslednjoj deceniji prošlog veka, ulaže ogromnu energiju u razvoj i uspostavljanje čvrstog oslonca za ovaj novi, izmešteni život. U tome se, pre svega računa na mlade, njihovo obrazovanje i ostanak u ovoj kotlini između Jahorine i Romanije.

"Na svakom fakultetu ima mnogo odseka i smerova, tako da je to mladima veoma pogodno, dolaze iz raznih krajeva Republike Srpske ovde da studiraju, čak imamo i iz Srbije dosta studenata", kaže jedan stanovni Pala. Drugi kaže da su Pale su uvek bile otvoren grad, grad mladosti, sporta, tu je Jahorina, Ravna planina.

Na Palama su četiri fakulteta, Univerziteta Istočno Sarajevo: Pravni, Filozofski, Ekonomski i Fakultet za fizičko vaspitanje. Sport je jedna od glavnih preokupacija, a skijanje, prirodno, omiljena disciplina.

"Pale imaju kontInuitet nastupa na Zimskim olimpijskim igrama od 1976. godine. Do danas, svake Olimpijade, imali smo naše predstavnike. To je nešto čime se ne može pohvaliti ni neko mnogo veće mjesto, ni mnogo veći grad", kaže Miro Krepić sa Pala.

Opštinama Grada Istočnog Sarajeva, a njih je, uključujući i Pale, ukupno šest, Republika Srbija je sa 2,5 miliona evra, pomogla izgradnju puteva, hidrotehničke infrastrukture, zdravstvenih i obrazovnih ustanova – i to je pomoć koja je, ovde, mnogo više od finansijske.

"Ta pomoć je važna u svakom smislu. Pomoglo se prvo, dosta opštinama, jer su to, mahom, infrastrukturni projekti. Prisutnost Srbije je veoma važna u Republici Srpskoj, a posebno je važna u Istočnom Sarajevu i na Palama. Mi u Srbiju gledamo uvek kao izvor sigurnosti", kaže Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Oduvek važna saobraćajna spona između sarajevske kotline i Podrinja, Pale s nestrpljenjem iščekuju i brzu cestu do Višegrada i Vardišta, koja bi ih modernom saobraćajnicom povezala sa Srbijom, što bi sve privredne, a pre svega turističke, planove učinilo izvesnijim.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike