Oživele crnotravske mahale

Ovde mu je najlepše, tu se najbolje oseća. Rade Jakovljević jedva čeka da iz Subotice gde živi,  dođe da leto provede na obroncima Plane u svojoj mahali Todorovce iznad Crne Trave.

"Meni je lepo, kako god da je, meni je lepo. To je važno pošto su moji otišli u Miletić posle rata, a 1999. godine sam počeo ovo da pravim",  kaže Rade. 

Da su putevi pravljeni sredinom prošlog veka mnogi Crnotravci, poput Jakovljevićevih roditelja ne bi napuštali svoj rodni kraj. To potvrđuju i Zoran i Srbijanka Conić iz mahale Belčine.

"Ovde nema ljudi, ja i supruga smo sami. Sve što mogu ja uradim, pokosim, trsim, put popravim", kaže Zoran Conić. 

Srbijanka kaže da u u maju, junu i julu beru pečurke, kada počinje da sazreva borovnica i malina. Sada suše vrganj, prave začine i koriste za jelo.

U opštinu Crna Trava već decenijama nema značajnijeg ulaganja, jer jednostavno nema radne snage. Zato je neophodna pomoć države, ali i Crnotravaca koji mogu i žele da ulože. Potencijali za razvoj sportskog turizma su veliki. To potvrđuju i trke u brdskom biciklizmu koje se ovde organizuju već 14 godina.

"Ovde je priroda fantastična predeli su idealni za održavanje sportskih kampova i za biciklizam", kaže Nemanja Vajs, selektor reprezentacije Srbije.

"Ja kao građevinski investitor planiram da izgradim Bajk frendli hotel i frendli hotel za planinske šetače. Crna Trava ima 104 prirodna izvora vode i siguran sam da će ovde dolaziti turisti iz cele Evrope", navodi Marko Ivić, predsednik BK Orlovac iz Crne Trave.

Vreme za prazne priče je isteklo. Novac više nije problem. Investitora ima, pa ideje treba pretočiti u projekte. Da Crna Trava ponovo postane Vilin Lug, kako se nekada zvala.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike