Ozdravljenje prirode na severu Banata-vraćaju se orlovi krstaši

U udruženju smatraju da je reč o mladim parovima, koji bi trebalo ove godine da prvi put donesu potomstvo. Iako su im sagrađene platforme, smestili su se u svoje prirodno okruženje, na visoka stabla. Lokacija je tajna, jer njihovi čuvari žele da im obezbede mir. Što se tiče hrane biće je dovoljno.

"Plena ima u velikom broju ove godine. Ono što je omiljena hrana orlova krstaša su tekunice. Ovih godina ih na okolnim pašnjacima, gde su se ptice nagnezdile, ima u velikom broju. Nastavljamo sa postavljanjem  platformi i na drugim projektnim područjima, kao što su recimo Deliblatska peščara i Fruška gora gde pouzdano znamo da su se krstaši gnezdili u prošlosti," napominje Mirjana Rankov, Udruženje za proučavanje i zaštitu ptica Srbije.

 

Raznovrsnost živog sveta označava stepen zdravlja okoline. zato su se svi ljubitelji prirode obradovali dolasku novih orlova krstaša na prostor severnog Banata.

 

"Što je raznovrsnije, što je veći biodiverzitet, veći broj vrsta prisutan na određenoj teritoriji, to je ta teritorija zdravija," ističe Atila Agošton,veterinar,"ptice se  često spominju kao indikatori stanja životne sredine, pošto  brzo  reaguju na sve promene. I na pozitivne i na negativne promene. Ovi krstaši označavaju da je stanište dobro."

Orlovi krstaši mogu živeti u brojnim staništima u Vojvodini, ali je problem što za njih nema starih, visokih stabla, dovoljno čvrstih da nose teško gnezdo. Pašnjaci gde love se preoravaju, a stručnjake zabrinjava sve češća nekontrolisana upotreba hemijskih sredstava kojima se ptice i druge životnje truju.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike