Ove godine bez paradjza i paparike u 11 sela Opštine Lebane

Nemoć i neverica na licu tridesetogodišnjeg Aleksandra Stankovića. Od zasada paradajza i paprike za ponos, ostala je pustoš. Muka, znoj, ogromno ulaganje nestali su za dvadesetak minuta.

"Uložio sam 4 hiljade evra u svoju proizvodnju, imam hektar pod povrćem, 30 ari paradajza i 70 i kusur, skoro 80 paprike, sve je to uništeno. Možete sami da vidite da od toga nema ništa, da nemamo bukvalno deci sladoled da kupimo," jada se Aleksandar Stanković iz Pertata.

Od ajvarke nema ni lista. Grad, vetar i obilna kiša sravnili su papriku sa zemljom.U Pertatu se ove jeseni neće osetiti miris ajvara.

"Prošle godine grad, sad grad," podseća Novica Đokić,"ni prošle godine ništa nismo imali, samo dve vreće za naše potrebe."

 Berba paradajza na otvorenom trebala je da krene za desetak dana. Očekivali su rekordan rod, ali umesto desetina tona paradajza ostale su prazne ruke i ogromni gubici.

"Ukupno oko 7,5hiljada korenja paradajza, 30 ari paprike, sve je uništeno," kaže Boban Cenić.

Ista slika i u susednim selima. Nevolja i bespovratna šteta i u Ćenovcu. Uništeno povrće na otvorenom, oštećeni plastenici. To potvrđuje i Aleksandar Mitić:" Tri plastenika su mi uništena,  u njima isto krastavac, oko 3.000 korena imam."

 U istom danu Aleksandar Stanković  je osetio najveću radost i ogromnu gorčinu- dobio je dete, a izgubio egzistenciju i volju da radi na zemlji. Nada se pomoći.

" Ja nemam više ni novac ni sredstva za ovu proizvodnju, to sve košta, košta semenje, košta hemija," kaže on.

 Popis štete na usevima i zasadima je počeo. Nema domaćinstva u Donjem Polju lebanske opštine da nije na gubitku.

Goran Lazarević, pomoćnik predsednika Opštine Lebane, kaže da očekuju pomoć od resornog ministarstva . "U pregovorima smo sa njima, dobili smo instrukcije da im se obratimo kad završimo popis štete."

 Nadležni tvrde da je na području cele opštine Lebane ispaljeno stotinu raketa. Za gradonosne oblake očegledno je bilo  neophodno daleko više!

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар