Otvoreni „Drainčevi književni susreti“

Cveće su položili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ovogodišnji dobitnik nagrade "Drainac" Milovan Danojlić, koji je tom prilikom pročitao i dve svoje pesme "To je moja zemlja" i "Dunja".

Ministar Vukosavljević je potom u svačanoj sali Skupštine opštine Prokuplje zvanično otvorio "Drainčeve književne susrete" primetivši da ta manifestacija nije dovoljno poznata u javnosti.

Zahvalio je stanovnicima Prokuplja što na dostojan način čuvaju uspomenu na Drainca.

Naglasio je da je Drainac pevao divnim srpskim jezikom do tada nezabeleženim, ako se izuzmu Miloš Crnjanski i Rastko Petrović, da se mučio tokom života, ali da njegova duša danas živi u svetu umetnosti među velikanima.

Vukosavljević je ponovio nastojanje Ministarstva kulture i informisanja da se temeljno sprovodi politika decentralizacije kulture, uveren da "Srbija ne sme biti organizam sa velikom glavom i atrofiranim ostalim delovima tela".

Ministar je skrenuo pažnju na bogato materijalno kulturno nasleđe i razvijeno savremeno stvaralaštvo u gradovima na jugu Srbije kojima je potrebna finansijski podsticaj i obećao da će nastaviti da pomažu Prokuplje.

Govoreći o laureatu nagrade "Drainac", Vukosavljević je naglasio da je Danojlić osobena ličnost srpske kulture i odao priznanje žiriju koji je prepoznao tu osobenost.

"Danojlić je napisao brojna pisam bez adrese sa ‘paskalovskom mudrošću’ i ako ona stignu na naše adrese, znaćemo bolje na kojoj adresi živimo i koliko je ona značajna", istakao je ministar Vukosavljević.

Danojliću je za zbirku pesama "Životi, životi" uručena nagrada "Drainac", koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac".

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Goran Maksimović, Gordana Đilas i Dragan Barjaktarević.

Ocenili su da je Danojlić u zbirci pesama "Životi, životi" daje snažnu lirsku ispovest u kojoj sažima svakolika životna iskustva i izvodi zaključke o smislu života, prolaznosti i smrti, ljudskim radostima i patnjama, kao i o razlozima za neprsetanu borbu i traganje za onim najvrednijim u ljudskom biću.

"Prožeta izrazitom misaonošću, ironijom i samoironijom, a iskazana snažnim jezikom, lirika Milovana Danojlića potvrđuje da je lirski govor najpouzdaniji put da spoznamo sebe, svet u kome živimo i kosmičke prostore prema kojima težimo", istaknuto je u obrazloženju žirija.

O Danojlićevom delu govorio je predsednik žirija Maksimović, a laureat je zahvalio na nagradi prigodnom besedom o Draincu.

Danojlić se prisetio da se sa Drainčevom poezijom sreo pre 62 godine kada je došao u Beograd sa željom da živi i preživi i uči.

Prema njegovim rečima, već sa prvim koracima i nagonom ptice selice pronašao sam put do Narodne biblioteke smeštene onih godina na samom kraju Knez Mihailove ulice.

"Kafanski poznanici na koje sam kao beskućnik bio upućen, svi u daljoj ili bližov vezi sa književnim poslom, skrenuli su mi pažnju na pesnike i pripovedače čije se knjige nisu mogli naći u knjižarima niti su im imena rado i cešto pominjana", rekao je Danojlić.

Naglasio je da ga je Drainac privukao snagom i širinom glase, buntovnim stavom prema svakidašnjici, odbojnošću prema društvenim konvencijama s kojima sam silom prilika i sam bio u sukobu.

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović rekao je da Prokuplje i njegove ustanove, kroz "Drainčeve književne susrete", koja je jedna od najstarijih književnih manifestacija u Srbiji, doprinose ozbiljnijem proučavanju i popularizaciji Drainčevog dela i doprinose decentralizaciji kulture.

Ministar Vukosavljević je posetio i Narodnu biblioteku "Rade Drainac" i poklonio komplet od 12 knjiga "Istorije civilizacije" Vila Đuranta.
Knjigama je nagradio i učenike Jelenu Stojković i Miloša Milića koji su na republičkim takmičenjima iz istorije i srpskog jezika ostvarili najbolji rezultat.

Direktor biblioteke Dragan Ognjanović zahvalio je Vukosavljeviću, istakavši da je on prvi ministar kulture koji je posetio Prokuplje tokom 48 godina koliko se organizuju "Drainčevi književni susreti".

Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ove godine blizu pet miliona dinara za izvođenje radova na krovu i fasadi Narodnog muzeja Toplice i klimatizaciju Narodne biblioteke "Rade Drainac" u Prokuplju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike