Otvoreni Balkan, kako do posla u tri zemlje bez barijera

Slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i postupak koji to omogućava regulisani su sporazumima koji su potpisani krajem decembra u Tirani.

Nenad Đurđević rekao je za RTS da je predviđeno da građanin koji želi da se zaposleni u neku od ove tri zemlje, preko portala eUprava unese svoje podatke, te da na taj način dobija identifikacioni broj inicijative "Otvoreni Balkan".

Prema njegovim rečima, Privredna komora Srbija je aktivno uključena u ceo proces, ali nije direktno nadležna, te da se očekuje da brojevi budu izdati krajem maja, a da na samitu u Skoplju, početkom junu, budu izdate prve lične karte.

"U toku su razgovori nadležnih institucija na tehničkom nivou, kako bi se te šeme povezale da do krajem maja imamo mogućnost za izdavanje takozvanog električnog identifikacionog broja, na osnovu koga vi dobijate ličnu kartu", objašnjava Đurđević.

Ističe da je cilj da isti postupak bude i u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

"Cilj je da potpuno, na četiri jezika, na portalima eUprave budu dostupne informacije: na tri domaća jezika: albanskom, makedonskom, srpskom, kao i enegleskom", objašnjava Đurđević.

Prema njegovim rečima, cilj je i da sva pravila budu slična i u skladu sa normama EU.

"Osim povezivanja ove tri države na tržištu radne snage, cilj je i da se sve što se dogovora bude u okvirima EU. Nije naš cilj da se stvori odvojeno tržište mimo sveta, nego tržište koje sutra može ravnopravno da se priključi jedinstvenom tržištu EU", objašnjava Đurđević.

Sporazum podrazumeva jednostavnije procedure za ulazak, kretanje, boravak i rad. Na pitanje da li je radna dozvola trajni dokument, Đurđević kaže da će najverovatnije biti vezane za period koji je predviđen ugovorom sa poslodavcem, ali da se još razgovara o tome.

Ističe da se u sve tri zemlje primećuje nedostatak radne snage u oblasti poljoprivrede, građevine, ugostiteljstva i turizma.

Kaže da se i u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" razgovara i o priznavanju kvalifikacija građana koju su stekli u matičnoj zemlji.

Ističe da je glavna pozitivna strana "Otvorenog Balkana" izgradnja poverenja.

"Inicijativa vodi izgradnji poverenja između političkih lidera, institucija, pojedinaca. Stvara atmosferu u kojoj bolje poslujete i sarađujete", zaključuje Nenad Đurđević, savetnik predsednik Privredne komore Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike