Otvorena Očna banka na VMA

U okviru obeležavanja Dana Vojnomedicinske akademije (VMA) i 174 godine postojanja te kuće, danas je na VMA otvorena Očna banka.

Kako je saopšteno, Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je otvaranje Očne banke da je dokaz ulaganja u Vojsku Srbije, u poboljšanje kvaliteta vojnog zdravstva, ulaganje u kvalitet života svih građana.

„Ovo je dokaz da smo na najvišem naučnom i istraživačkom nivou i da svoja saznanja možemo da podelimo sa svim građanima ove zemlje“, kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, što je Vojska Srbije naprednija i bolje opremljena, to će biti bolji kvalitet svakog građanina Srbije.

„Na Vojnomedicinskoj akademiji se svake godine izvrši 20.000 hirurških intervencija, 30.000 ljudi ostane ovde u hospitalizaciji, 500.000 različitih specijalističkih pregleda, tri miliona dijagnostičkih i laboratorijskih procedura“, naveo je Vulin.

Govoreći o značaju Očne banke, pukovnik Miroslav Vukosavljević istakao je da je njeno otvaranje „zalog za budućnost, ne samo kuće na čijem je čelu, već za celo zdravstvo Srbije, a i šire“.

„Očna banka je samo početak stvaranja Banke tkiva u kojoj će se osim očnih procedura izvoditi i druge transplantacije“, rekao je Vukosavljević i dodao da bi u budućnosti VMA mogla imati Banku kože, banke kostiju, ambionske membrane i druge.

Prema njegovim rečima, Očna banka sa svim aparatima koštala je oko 13 miliona evra, odnosno koliko i 15 transplantacija rožnjače van zemlje, što znači da je reč o zanemarljivoj cifri u odnosu na mogućnosti koje Očna banka pruža.

Novootvorena Očna banka baviće se pribavljanjem, čuvanjem, procenom kvaliteta, obradom i distribucijom delova oka radi transplantacije onim ljudima kojima je presađivanje tog tkiva jedina šansa da ponovo progledaju.

Otvaranjem operativno funkcionalne očne banke u VMA omogućiće se sprovođenje jasno kontrolisanih i naučno utemeljenih uzimanja rožnjača sa kadavera, priprema, čuvanje istih, kao i transplantacija u cilju lečenja, izlečenja i rehabilitacije vidne funkcije kod pacijenata.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike