Otvorena obnovljena kuća Branka Ćopića

Izgradnja autentične replike kuće Branka Ćopića deo je projekta revitalizacije Ćopićevog rodnog mesta i izgradnje Spomen-područja "Bašta sljezove boje", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.

Projekat obnove kuće čuvenog srpskog pisca realizovalo je Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske i deo je politike i strateških pravaca kulturnog razvoja za period do 2022. godine.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je veliko zadovoljstvo prisustvovati završetku radova autentične replike kuće Branka Ćopića i napomenula je da će ta kuća biti interaktivni muzej u kome će učiti đaci Republike Srpske, đaci iz Srbije ali i oni koji dolaze iz inostranstva.

"Završetkom replike rodne kuće Ćopića mi smo zaokružili prvu kulturnu rutu koja će povezivati Hašane, Kozaru i Stričiće i na taj način ćemo povezati Ćopića, Kočića i Kulenovića i ponuditi još jedan ne samo kulturni, već i turustički sadržaj za sve one koji dolaze u Republiku Srpsku", rekla je Trivićeva.

Prema njenim rečima, Republika Srpska vodi računa da se od zaborava sačuvaju svi važni ljudi i dodala da se završetkom rodne kuće Branka Ćopića ne završavaju radovi u Hašanima već da sledi nastavak izgradnje sadražaja iz projekta "Bašta sljezove boje".

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike