Otvorena Nacionalna akademija za reformu javne uprave

Otvaranju Trening centra Nacionalne akademije za javnu upravu prisustvovali su i ministri u Vladi Branko Ružić, Zoran Đorđević, Aleksandar Antić, šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici i drugi.

Brnabićeva je nakon obilaska renovirane zgrade Nacionalne akademije u Ulici vojvode Stepe kazala da otvaranje Akademije za nju predstavlja prekretnicu u procesu reforme javne uprave, jer se decenijama radilo na jedan način, a od danas se to menja.

Kako je navela, Akademija je najavljena još ekspozeom tadašnjeg premijera, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2016. godine, a danas se konačno i nalazimo u zgradi te nove institucije.

"Na osnivanju akademije, što je podrazumevalo usvajanje zakona, analizu obuka, pravljenje plana i programa za obuku službenika, nalaženje same zgrade, renoviranje i otvaranje, radilo se od 2016. godine", kazala je Brnabićeva.

Kako je navela, do danas je na republičkom nivou i postojala obuka za službenike u javnoj upravi, ali na lokalnom nivou tako nešto nije postojalo.

"Ovo je prva institucija koja će se baviti kontinuiranim usavršavanjem službenika na lokalnom nivou", kazala je premijerka i dodala da se otvara u pravom trenutku kada slede i izbori na lokalnom nivou.

"Bez ovakve jedne institucije ljudi na lokalnom nivou bili su ostavljeni sami sebi da uče šta su ingerencije lokalnih samouprava. Sada ćemo moći brzo da im kažemo šta je to što je njihov posao, kako da ga urade najbolje, koliko je važna komunikacija sa građanima i da svima damo poruku da smo servis građana", istakla je premijerka i dodala da će Akademija igrati glavnu ulogu u reformi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike