Otvoren završni pretres, može li se do konačne presude u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije

U obe presude Apelacioni sud je utvrdio povredu krivičnog postupka i odlučio da otvori pretres i donese konačnu odluku. Pretres se održava u zgradi Specijalnog suda, iz bezbednosnih razloga.

Glavni pretres otvoren je oko 10 sati nakon što je konstatovano da su svi uslovi ispunjeni. Pretres je počeo iznošenjem odbrane okrivljenih. Svi okrivljeni, osim Kuraka, kome se sudi u bekstvu, ponovo su negirali izvršenje krivičnog dela za koje se terete i ponovili da stoje iza svojih reči koje su izneli na prethodnim suđenjima. Pretres će, kako je predviđeno, trajati do 10. marta. 

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kaže da veruje da se ovim ponovljenim pretresom suđenje privodi kraju.

"Posle 24 godine od ubistva i osam godina od početka suđenja, ovaj proces se ipak privodi kraju i ovo sudsko veće hoće da razjasni delove iz presuda koje su donete. Jako puno toga je dokazano i mislim da će se sve razrešiti tokom ove nedelje. Nadam se da neće biti odugovlačenja prilikom donošenja presude", rekao je za RTS Matić.

Smatra da je donošenje konačne presude veoma važno zbog pravde i istine.

"Ćuruvija je tokom 1998. i 1999. godine bio satanizovan, a njegovi mediji sistematski uništavani. Važno je da se utvrdi istina, da porodica dobije mir a za državu je važno da pokaže da je sposobna da osude one koji su ovakav zločin počinili", istakao je Veran Matić.

Slavko Đuruvija je ubijen na Uskrs 1999. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike