Otvoren Prajd info centar u Beogradu

Svi koji dođu u centar moći će da se informišu o istoriji pokreta, stanju ljudskih prava i egzistenciji LGBT osoba u Srbiji.

Programski direktor "Civil Rights Defenders" za Zapadni Balkan Goran Miletić rekao je da je ovo istorijski korak za Srbiju, da se u jednom prostoru nađu sve informacije koje pružaju LGBT organizacije.

"Očekujemo da se konačno iz skrivanja i izlaska na ulicu par puta godišnje pređe na nešto što je permanentno i što je bez skrivanja. Verujemo da su Beograd i Srbija spremni na to", rekao je Miletić za Tanjug.

Ističe da je bezbednost i dalje problem zajednice, kao i nasilje i diskriminacija.

Kako kaže, sve što podseća na ovu zajednicu, može da izazove bezbednosne probleme.

"Mi na najbolji mogući način sarađujemo sa policijom, u centru postoji privatno obezbeđenje, kamere i sve što možemo da uradimo da predupredimo incidente mi smo uradili", naveo je Miletić.

Dodaje da su incidenti mogući nevezano za Prajd info centar, kao i da se nada da neće biti nikakvih incidenata za mesec dana koliko će centar raditi i da je Beograd zreo da postane otvoren i liberalan grad.

"Info centar je važan pre svega za Nedelju ponosa, od 11. do 17. septembra, a 17. septembra će biti održana šetnja koja kreće u 12 sati sa Cvetnog trga i ide do Trga republike", naglasio je Miletić.

Posle toga će, kaže, centar raditi još nekih sedam dana, jer finansijski nije moguće da radi duže.

Predstavnica Udruženja "Da se zna" Dragoslava Barzut kaže da je Info centar način za približavanja LGBT zajednice javnosti.

Prema njenim rečima, svako može da dođe da se informiše o stanju ljudskih prava u Srbiji, uvek će neko biti tu da odgovori na sva pitanja.

"Ovde može da se informiše o istoriji pokreta, kako se odvijala borba i koliko se toga promenilo do danas, od trenutka kada je homoseksualnost bila kriminalizovana do devedetih pa na ovamo", rekla je Barzut za Tanjug.

Istakla je da će centar raditi od 10 do 22 časova svakog radnog dana i da će svi koji dođu moći da se upoznaju sa egzistencijom lezbejki, gej, trans osoba u Srbiji.

"Ovde će se deliti brošure i materijale koji će pomoći da se smanji distanca i predrasude kako bi svi živeli u toleranciji i poštovanju", zaključila je Barzut.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike