Otvoren Pelješki most, „rimac nevera“ prvi ga prešao

Portal Indeks ističe da je velelepni most, čija je celokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih kula, najveći je hrvatski infrastrukturni projekat finansiran iz bespovratnih fondova EU s 357 miliona evra (85 odsto troškova), a na njemu je tokom deset godina radilo nekoliko vlada.

Most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara.

U obraćanju prisutnima hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da je Pelješki most projekat "generacije i ponosa".

"Ostvarili smo projekt koji je uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadstranački. Ovo je projekt generacije i ponosa. Ponosa što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin – spajanja hrvatskog teritorija, juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje, naveo je Plenković.

Prva vozači koji su prešli most bili su Mate Rimac u svojoj "rimac neveri", električnom superautomobilu, dok će s pelješačke strane došao četvorotočkaš u kojem je bio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama, Niko Pulić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike