„Otkazali su mi motori, mejdej, mejdej, mejdej“ – kako je pao pakistanski avion

Zvaničnik pakistanske kompanije je rekao da je pilot u razgovoru s kontrolom leta govorio o tehničkim problemima, uključujući otkazivanje oba motora.

U zapisu razvovora se potvrđuju problemi s motorima. Onda je obavešten da su obe piste slobodne za sletanje, nakon čega je izgubljen kontak s letelicom.

Nekoliko momenata kasnije, avion se srušio u naseljeni deo u Karačiju, pokušavajući da sleti na međunarodni aerodrom u tom gradu. Prema izvorima, letelica je pala oko četiri kilometra od aerodroma.

Na snimcima sa mesta nesreće vide se delovi aviona i teško oštećeni objekti.

Još uvek nije poznat tačan broj poginulih i preživelih, ali prvi izveštaji govore da je nastradalo najmanje 11 osoba a da su preživele najmanje dve. Ipak, strahuje se da je broj mrtvih mnogo veći.

Zvaničnik panistanske kompanije je rekao za Dunya News da se prikupljaju informacije. Prema njegovim rečima, u avionu je bilo 99 putnika i šest članova posade, mada izveštaji nekih drugih medija govore da je putovao 91 putnik sa osam članova posade.

Kapacitet aviona smanjen zbog pandemije 

Srušio se avion "erbas 320" koji može da preveze oko 180 putnika. Kapacitet je smanjen zbog mera socijalnog distanciranja.

Udes se dogodio samo nekoliko dana pošto su u Pakistanu dozvoljeni komercijalni letovi koji su bili zabranjeni zbog koronavirusa. 

Dunya News je objavio i kompletan spisak putnika, navodeći da je u avionu bio 51 muškarac, 31 žena u devetoro dece. Među putnicima su bili TV novinar Ansar Nakvi kao i poznati model Zara Abid. 

Prema rečima svedoka, avion je prvo udario u jednu kuću. Ne zna se ima li žrtava nazemlji. Spasioci su pronašli crnu kutiju koja je predata istražnim organima.

Pakistanski premijer Imran Kan je rekao da je šokiran i obećao je hitnu istragu.  

Kakkva je bezbednost letenja u Pakistanu? 

Kada je reč o avionskim nesrećama u Pakistanu, zabeležene su tri velike u poslednjih desetak godina. Avion kompanije "Erblu" se srušio kod Islamabada i tom prilikom su pobinule 152 osobe. To je najgora nesreća u istoriji Pakistana. 

"Boing 737-200" kompanije "Bodža Er" srušio se 2012. godine u Ravalpindiju, a poginuo je 121 putnik i šest članova posade.  

Avion "Pakistan Internešnel Erljansa" se zapalio dok je putovao ka Islamabadu. TOm prilikom nastradalo je 47 osoba.   

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar