Osveštana crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten

Crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten, sagrađena je u 18. veku, a obnovljena je iz temelja nakon uništenja u poslednjem ratu.

Uz patrijarha srpskog Irineja svečanosti je prisustvovalo 12 vladika, među kojima i vladika Makarije iz Jerusalimske patrijaršije.

Patrijarh Irinej je u obraćanju istakao da je ovo veliki dan za Slavoniju i sve narode ovog kraja, te poželeo da objekti, poput ove Crkve, nikada ne budu rušeni, kao što se desilo u posljednjem ratu.

"Hvala Bogu obnovismo hram i nadamo se da će se ta obnova, uz blagoslov Božiji, preneti na sve narode ovog područja. Želja je da ta zla vremena zauvek ostanu iza nas i da se ne ponove nigde nikada, jer svaki čovek je ikona Božija bez obzira kom narodu pripadao i koju boju kože imao", rekao je Irinej, prenosi RTRS.

On je poručio se svi moraju vratiti Bogu da se zla vremena ne ponove, te naglasio da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio izuzetan čovek koga bi poželeli svaki narod i Crkva.

"Krasili su ga smirenost, skromnost i dobrota koju su svi osećali. Njegova skromnost je bila primer svima. O tome govori podatak da mi je kao svom đaku jednom prilikom dao svoju sobu, a on prespavao u štali. Njegove reči poput – budimo ljudi, postale su danas poslovice. On je svugde sijao reč Božiju. On je za narod sveti patrijarh. Da je više takvih ljudi, drugačije bi bilo stanje u svetu i kod nas", ocenio je patrijarh.

Obnova crkve počela je u avgustu 2010. a plan je, kako navode u SPC da se u patrijarhovom selu napravi i parohijski dom, kao i da na imanju gde je rođen bude muzej – zadužbina, te da ceo kompleks liči na Prizren, jer je patrijarh Pavle u gradu na Bistrici bio najduže – kao episkop raško-prizrenski.

Najvoljeniji srpski patrijarh, patrijarh Pavle preminuo je na jučerašnji dan pre deset godina.

Sahranjen je u Manastiru Rakovici, po sopstvenoj želji izraženoj u testamentu.  

U Rakovici se nalazi i gimnazija "Patrijarh Pavle".

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla juče je služena Sveta arhijerejska liturgija u spomen na deset godina od upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a u Slatini je održana svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej tom prilikom je istakao da je blaženopočivši patrijarh Pavle ostavio dubok trag u srpskom narodu i SPC. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike