Oštrije kazne za paljenje strnjike

Kampanja je pokrenuta zajedno sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj, jer su samo u 2018. godini, žetveni ostaci spaljivani na više od 500 hektara poljoprivrednog zemljišta, a požar se često sa njiva širi i na šumečime se velika šteta nanosi i lovištima.

"Imaćemo pojačane kontrole u lovištima, sarađivati sa policijom i ostalim inspekcijskim organima, sa lokalnom samoupravom i poljočuvarskom službom kako bi suzbili i sprečili, i konačno prijavili one ljude koji to rade", ističe Novak Andrić, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine. "Ogromne su štete koje požari na otvorenom ostavljaju u lovištima i na samoj divljači."

Najugroženiji su, prema rečima Kvapila Karla, iz Lovačkog saveza Srbije, podmladak srneće divljači, podmladak divljih svinja i zečeva:

"Strada i podmladak ptica koje se gnezde na našem području, kao što su velika droplja i ždralovi koji spadaju u zaštićene vrste."

Prva tribina "Ne palimo strnjike" održana je u Zrenjaninu, a prema informacijama koje su se čule ovom prilikom u kontrolu polja uključiđe se više nadležnih službi.

"U koordinaciji sa rejonskom policijom, protivpožarnom policijom, poljočuvarskom službom i dobrovoljnim vatrogasnim društvima sankcionisaće se tako što će se redovnoj policiji na dalje postupanje predati svi prekršioci koji pale strnjiku", objasnio je Igor Virijević, načelnik Komunalne policije Zrenjanin.

I na ovom skupu se čulo da su kazne koje se kreću od 5.000 do 25.000 dinara za fizička lica i 100.000 do milion dinara za pravna lica male i da bi samo još drastičnije kažnjavanje pomoglo daljem sprečavanju paljenja strnjišta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike