Osmanijeva sa Metom: Tirana da bude glas Prištine tamo gde je nema

Vjosa Osmani je istakla da prištinske vlasti ne mogu da postanu deo regionalnih inicijativa ili mehanizama, ukoliko zastupljenost u njima od začetka nije sveobuhvatna i zasnovana na principu jednakosti.

Povodom inicijative "Otvoreni Balkan" Osmamijeva je rekla da "se ne može slepo podržati nijedna inicijativa koja bi mogla da parira ili ometa proces evropskih integracija i evroatlantsku orijentaciju regiona, gde Srbija namerava da igra vodeću ulogu a koja još nije priznala Kosovo".

Albanskom predsedniku, koji je u poseti Prištini, prenela je "da je Priština pokazalo spremnost da nastavi dijalog sa Beogradom, ali da neće biti deo bilo kakvog aranžmana, koji ne garantuje suverenitet, integritet i funkcionalnost države".

Osmanijeva smatra da Priština I Tirana "treba da se obavežu da regionu i svetu prenesu poruku o opasnosti koju za Balkan predstavlja agresivna i hegemonistička politika Srbije".

Uoči Dana zastave Albanije, Osmanijeva je čestitala Meti i albanskom narodu 109. godišnjicu nezavisnosti Albanije i naglasila "da taj dan čini Albance svuda ponosnim".

Navela je da Prištinu I Tiranu očekuje sastanak dve vlade, sutra, 26. novembra u Elbasanu, na kojem će biti potpisano još 16 sporazuma, uključujući sporazume o slobodi kretanja, trgovini, obrazovanju, pravosuđu ili infrastrukturi.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар