Oskrnavljen spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči

Polomljen je krst na spomeniku stradalima, oboren jarbol sa zastavom i odneta srpska trobojka koja je tu stajala, dodaje se u saopštenju.

Ova znamenja postavljena su u Velikoj Hoči u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.

"Reč je o nezapamćenom aktu nasilja i bezumlja albanskih ekstremista koji nisu davali mira ni živim Srbima, a sada se iživljavaju i nad njihovim spomenicima i grobovima. Slučaj je prijavljen kosovskoj policiji, a posebno zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj. To dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju", navodi Kancelarija za KiM.

Ističu da "ovo nije prvi put da se spomen-obeležje stradalim Srbima u Hoči nalazi na meti bezumnika, a u februaru ove godine oskrnavljen je i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu".

"Ova dešavanja pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama. Ova spomen-obeležja morala bi biti mesta najvećeg pijeteta i poštovanja, a ne mesta na kojima će se ekstremisti iživljavati u svom mrziteljskom piru", dodaje se u saopštenju.

Dodaju i da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo pomoći da se ovo mesto najvećeg stradanja naših sunarodnika dostojno obeleži i sanira nastala šteta, ali će zahtevati i od svih instanci, od međunarodnih misija, kao i od zvaničnika EU da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože sankcionišu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар